Живот, отдаден на театъра – 103 години от рождението на Никола Шиваров

0
0

Като истински театрални любители и последователи, чувстваме като наш дълг по-често да издухваме праха по историческите страници на българския театър и да си спомняме за ярките личности, допринесли за неговото развитие. Днес отдаваме чест на един човек с голямо театрално сърце – Никола Шиваров.

Никола Шиваров е роден на 4 февруари 1913 г. в град Трявна. Оттам и започва и неговият театрален път. На 10 януари 1945г. основава Околийски театър – Трявна. На сцената на тамошното читалище „Напредък“ правят постановки редица изявени режисьори като Хрисан Цанков, Цветана Иванова, Димитър Пешев и др. На гастрол идват едни от най-добрите актьори на онова време – Иван Димов, Константин Кисимов, Ружа Делчева.

Театралната дейност в околността процъфтява и на 14 юли 1952г., по предложение на Окръжния комитет на Партията,  полупрофесионалните театри на Велико Търново, Горна Оряховица и Трявна се сливат. Създава се Професионален Окръжен театър – Велико Търново, а за директор е назначен Никола Шиваров. На 30 юли 1955 г., пак под негово ръководство, театъра прераства в Държавен народен театър. Това е един от най-светлите периоди в историята на Търновския театър. Никола Шиваров прави нещо невиждано, което дори днес ни е трудно да си представим. През първите девет години от управлението му театърът реализира 68 постановки! През сезон 1954/55 г. се играят 331 представления. Пиеси като „Иван Шишман“, „Царска милост“ и „Дъщерята на Калояна“ се играят по 150-200 пъти.

Шиваров прави „театър на колела“. Реализират се непрестанни турнета в окръга и страната. Успява да привлече млади актьори, завършили академията в театъра. Създава се творческа атмосфера, по спомените на всички от онова време. Актьорите Константин Кисимов и Георги Стаматов идват на гастроли. Постановки правят проф. Боян Дановски и проф. Кръстьо Мирски. Търновският театър на Шиваров достига завиден връх.

Сезон след сезон, цели 15 години Никола Шиваров отдава енергията, волята, любовта и таланта си за създаването, укрепването и израстването на Великотърновския театър. Други 15 години от творческия си път той посвещава на театрите във Видин, Шумен, Сливен и Смолян. Така той остава неделима част от историята не само на Търновския, но и на целия български театър.

shivarov portretОсвен незаменим директор и невероятен човек, Никола Шиваров е и незабравим актьор. Неговия съвременник Василен Васев пише:

Много са неговите роли, а много са и онези, в които дълго го помнят и няма да го забравят не само колегите, но и признателните зрители. (…)Ние всички знаем неговата впечатляваща външност, но тя на сцената изглежда още по-внушителна. Затова и в богатата си сценична биография този артист има предълъг списък от роли, повечето от които са образи на властни, силни, волеви натури…. Той играе леко, ненатрапчиво, не търси помощта на недвусмислените приспособления, не си помага с изпитани щампи. Просто изхожда винаги от богатия си житейски опит и щедро натрупаните жизнени впечатления, за да намери мекия, но точен рисунък, който определя присъствието, без да го подчертава и насилва. Би могло да се каже, че Шиваров играе на сцената привидно небрежно, уж между другото, а всъщност с много точно поставяне на необходимите акценти, в рамките на потърсените и точно определените изразни средства.“

По повод 70-годишнината от рождението му МДТ „Константин Кисимов“ издава книжка, със снимки и спомени за него. Всички актьори, режисьори, драматурзи, критици, театрални служители, които са писали в нея говорят за изключителната личност, за Твореца и Човека Никола Шиваров! Говорят за безмерната му обич и отдаденост към театъра. В това сигурно е смисъла на живота! Още приживе да получиш признателност и оценка от колегите си. Да създадеш толкова много! Не един, не два, а три театъра! И не само да ги създадеш, а да ги издигнеш на такава висота! На 4 февруари се навършват 103 години от рождението на този театрален колос. Поклон, пред делото, пред таланта, пред човека и актьора Никола Шиваров! Поклон и благодарност!