100 пъти „Нощна пеперуда“ на Явор Гърдев

1
0

На 18 март от 19.00 часа ще имаме възможността да се насладим за 100-тен път на спектакъла на Явор Гърдев „Нощна пеперуда“. В постановката от репертоара на Народен театър „Иван Вазов“ участват Михаил Билалов, Весела Бабинова, Христо Петков, Йосиф Шамли и Сава Драгаунчев .

Спектакълът придобива широка известност и търпи многобройни свидетелства за своята стойност. Сред тях са номинация Икар 2013 за авторска музика на Калин Николов и четири награди Аскеер 2012 – за изгряваща звезда на Весела Бабинова, режисура на Явор Гърдев, най-добро представление и театрална музика.

photo Simon (18)При гостуването си в Народния театър във връзка с юбилейното 50-то представление на “Нощна пеперуда”,  авторът на пиесата Пьотър Гладилин споделя своя възторг, че спектакълът е на световно ниво. Подчертава, че според него със сигурност ще бъде високо оценен в Москва, Париж, Ню Йорк. Пьотър Гладилин е един от най-популярните съвременни руски драматурзи, чийто герой Лебедушкин се откроява със своята емоция, енергия и пламенност :

 „ Не мога без театър. Ще умра без изкуство”. Това не е метафора. Познавам много хора, които наистина биха загинали без изкуство. В момента все още някои мислят, че няма проблем да същестуваме без театър, без философия, без книги – само с атракции, с блясък, с телевизия, но много скоро ще стане ясно, че това е тотална глупост. Много скоро ще се завърнем към живота, изпълнен със съвършенството на духа. В момента в Европа и в света се извършва тотално разрушаване на културата. Появиха се хора, които искат това да се случи пред очите им и плащат за зрелището. Но безумието няма да продължи още дълго. В крайна сметка всеки трябва да реши кога всичко това ще приключи за самия него. За мен никога не е започвало.”

За повече информация относно представлението можете да погледнете едно от нашите ревюта тук.

 

Comments are closed.