100-годишен театър се превръща в най-грандиозната книжарница в света!

0
0

Замръзнал ден и на теб! Но поне е почивен. И си тук. На топло. Съботният ден ми принадлежи и тъй като искам да си позволя точно твоята компания, ти намигам и те омагьосвам. Днес ще занимая вниманието ти с литертурна-театрална-доходоносна-красива-архитектурна-туристическа-чудничка проекция на една моя мисъл.

Книжарница в театър? Театър в книжарница? Как ти звучи?
Аз си го представям едно кокетно (нукетно – мое си) място с много стари книги, но пък и много нови, и онова специфичното книжно ухание на мухъл, на хартия, на старо – ДА! Със сини прозорци, ама огромни, от онези с дървената дограма. Изцяло обзаведени с дървени мебели местенца за четене, ама и много пухкави дивани. Килимчета в бохемски стил и дебели зелени завеси. И това на „мястото на публиката“. Рафтове с книги под формата на лабиринти. Много чароматно кафе и уютна светлина.

Така. Оказва се обаче, че това място съществува и изглежда по-фамозно от която и да е моя представа за такова райско място!

Брейс йорселф – бууктиатър из къминг!
Тази спираща дъха магия се намира в Буенос Айрес, Аржентина. Своя ренесанс бившият театър El Ateneo Grand Splendid theater изживява през 2000-та година, когато компанията Ilhsa Group (собственик на издателска къща El Ateneo) спасява сградата от плануваното ѝ разрушение.

Ретроспекция.
През 1919 г. първоначалната идея била сградата да е дом на тангото. Танго и нищо друго.  На сцената й са били едни от най-известните танго певци в света. Десет години след това сградата се превръща в киносалон, където се прожектират първите филми със звук в Аржентина. След това мястото отново става театър, а после пак кино. И така до 1991 г., когато поради лошо икономическо състояние, вратите на този храм на изкуството се затварят.

През съдбоносната 2000 г. архитектът Fernando Manzone реставрира сградата, като не променя нищо в нея и така запазва духа и изящността на Grand Splendid. Сега тази оазисна книжарница „Ел Атенео“ е една от най-красивите книжарници в света и още как! Тя е и една от най-големите в Южна Америка, като заема площ от почти 7 дка. Едва ли има нужда да споменавам, че е посещавана от милиони туристи всяка година, а продадените книги там на година надминават смело числото 700 000.

Това е един от най-сполучливите и удивителни сблъсъци на минало и настояще и ще остане стигма в бъдеще време. Като Големия взрив. След тази статия вярата ми в човечеството е със статус – възвърната и обновена.

Сега си поеми въздух и не забравяй да го изпуснеш. Не забравяй и да повтаряш действието, защото следват граничещи с нереалността снимки. Много снимки. Много архитектура. Много съвършеност. Много любови. Много въздишки. Много съботи. Многота с най-красив смисъл.

 

Източник: distractify.com
Снимки: yenny-elateneo.com