10 циркови инцидента, останали в историята (2 част)

0
0

Класическото цирково изкуство помни инциденти, които остават в историята на цирка. В първа част на материала ни ви разказахме за 5 такива, а сега поемете дъх за останалите 5:

5. Летящото цирково семейство

Летящите Уаленда са цирково семейство, което се състои от Карл, съпругата му Хелън, брат му Херман, както и множество други членове на семейството. Карл Уаленда е пионер в номера „Пирамида на седящите седем души“, в който седем души балансират върху въже на тридесет и два метра във въздуха без използването на предпазни мрежи. Но през 1962 г. номерът се обърква ужасно. Водещият се поколебава в баланса си и трима души падат на земята. Двама са убити, а другият остава парализиран за цял живот.

4. Огненият цирк на Кливланд

Кливландският цирков пожар от 1942 г. е събитие, което причинява смъртта на над 100 циркови животни. Зрителите и цирковите артисти успяват да избягат, но огънят се разпространява толкова бързо, че спасяването на животните е невъзможно.

3. Катастрофалният „Уолъс Брадърс“

През 1902 г. два влака на цирк „Уолъс Брадърс“ се разбиват един в друг. Първият е спрял на железопътните релси и въпреки че вторият вижда предупредителната светлина – спирачките отказват и двата влака се сблъскват. Общо тридесет циркови работници са убити, а други двадесет и седем ранени. Няколко животни също умират при катастрофата, включително арабски кон, три камили и слон на име Мод.

2. Хагенбек-Уолъс, влак от 1918 г.

Друга подобна катастрофа сполетява и цирк „Хагенбек-Уолъс“. Влакът по линия Хамънд, Индиана спира за нощта и много от цирковите артисти заспиват в дървените вагони. В 4 часа сутринта влакът на Мичиганската централна железопътна войска се забива в цирковия влак с трийсет и пет мили в час. Водачът на военния влак, Алонсо Сарджънт, е заспал на волана и не вижда предупрежденията за спрения влак. В резултат на това загиват 86 души, а други 127 са ранени.

1. Огънят на цирка в Хартфорд

Това трагично събитие е може би най-известното в нашия списък, поради мащаба на огъня и огромните загуби на живот. На 6 юли 1944 г. в една от страничните стени на купола се разгаря огън, който се разпространява много бързо.

Тълпата от седем хиляди зрители се паникьосва и се втурва към изходите. Но два от тях са блокирани от улеи, използвани за влизане на циркови животни. Пламъците се разпространяват и зрителите започват да изгарят до смърт или пък умират в резултат на вдишания дим. В крайна сметка, около 169 души загиват и повече от седемстотин са ранени.

Надяваме се, че „10 циркови инцидента останали в историята“ не са ви изплашили 🙂

Ако имате афинитет към цирковото изкуство и в частност – дуетна акробатика, въздушна акробатика, жонглиране и контактно жонглиране, пой, стаф и огнени предмети, магия, танц – съвременен и класически, балет, гимнастика и др. – вземете участие в първото издание на Циркова Академия, което организира „Цирк Де Ла Люлин“ – екип от млади и успешни артисти в сферата на съвременното цирково изкуство. За повече информация вижте тук: https://www.facebook.com/events/550100238674367/

Диего КонтрерасИзточник: www.listverse.com