10 признака, че сте пристрастени към театъра

0
0

Чували ли ли сте за болест, свързана с любовта към театъра? Е, аз не съм, но съм сигурна, че ако има, доста от нас са носители. Ако ви се е случвало близките ви да се притесняват за здравето ви, заявявайки, че това вашето с театъра е болестно състояние, а приятелите ви не спират да пускат шеги как и в салона бихте спали, само и само да видите колкото може повече представления, то може би сте част от групата на театрално пристрастените. Да сте зависими обаче не ми изглежда смъртоносно, затова оставете хората около вас да си говорят, защото те просто не ви разбират.

Специално за пристрастените ще представя 10 неща, свързани с любовта ни към театъра. На едни от вас ще се сторят странни, но за други това са чести практики. На колкото и от нещата да отговаряте, знайте, че никой не е умрял от една постановка повече (или поне все още).

1. Всеки спестен лев е билет

Движите се от максимата „ще си купя билет за представлението, дори до края на месеца да карам на хляб и сол”. Инвестирате всеки заделен лев за малко театрална магия. Вие сте човек на преживяванията, предпочитате да похарчите пари за представление пред това да ги дадете за нещо материално. Все пак, имате нужда и от храна за душата от време на време, а стомахът ще преживее някак.

2. Black Friday

Не, определено не става въпрос за разпродажба на дрехи в мола. Вие сте висш ценител на едни други намаления – за билети. Вашият Black Friday започва, когато даден театър направи промоция на билетите за постановките за месеца, за празниците или за конкретно представление. Тогава никой не може да ви спре да стигнете до касите и да пазарувате на килограм.

3. Асен Блатечки? Къде? Кога?

Всеки пристрастен към театъра има свой любим актьор/актриса или режисьор, чието творчество следи с голямо внимание. В момента, в който се появи нещо ново за вашия фаворит, вие сте първият, който разбира. Представлението задължително се добавя в списъка „трябва да посетя” или при наличие на финанси незабавно се насочвате към касата на театъра. Ако пък срещнете „своя човек“ на улицата, се чувствате, сякаш сте видели холивудска звезда на светофара на „Раковска”.

4. Максимално информирани

Като истински театрален любител държите винаги да сте информирани за всяко ново събитие, свързано с голямата сцена. Затова сте атакували на всички фронтове. Имате акаунт във всяка социална мрежа, харесали сте страниците на всички театри, нови постановки, режисьори, актьори и сте последователи на същите в личните им профили. Следите сайтовете, свързани с театъра, коментарите и ревютата на представленията. Така винаги сте информирани първи.

5. Списък с представления

Всеки театрален почитател има таен списък с всички постановки, които иска да види. Но, колкото и да се стараете да отмятате представления, списъкът никога не намалява. В него включвате спектакли, които искате да посетите от година насам, но и най-новите премиери. Сигурни сте, че сте събрали най-доброто в списъка си и рядко има постановка от него, която да ви разочарова.

6. Приятел с касиерките

Чакате пред касите на театъра толкова често, че вече ви познават навсякъде. Говорите си с касиерките на малко име и получавате от тях информация от първа ръка за всяко представление. Като редовен клиент вече се чудите кога ще ви попитат: „От обичайното ли?”.

7. Идеалната работа

Не, вие определено не искате да станете актьор, но бихте дали всичко, за да работите в театъра. За вас мечтаната работа е да сте разпоредител в салона и да гледате всяко представление без пари и по няколко пъти. Само си представете всяка вечер да сте на театър, а в края на месеца получавате и пари – определено перфектната работа.

8. Театърът като храм

Издигнали сте театъра в култ и влизате в салона на пръсти, за да не смутите някого. За вас е изключително важен етикетът и това как се държат хората в храма на Мелпомена. Готови сте, ако някой наруши тишината и спокойствието на това свято за вас място, да го изхвърлите от салона.

9. Театър с повод и без повод

За рожден ден, имен ден или друг празник най-удачно ви се вижда да празнувате с някое представление. Вие сте от хората, които по-скоро ще отидат на театър, отколкото на купон. Заети сте за всички събития, но приятелите ви винаги могат да ви убедят да излезете, щом е за постановка. Тези, които ви познават добре, знаят, че най-любимият ви подарък за рожден ден са билети за театър, защото всеки повод си заслужава да е отбелязан грандиозно.

10. Организатор за театър

Вие сте в ролята на културното звено в компанията ви, човекът, без който групата щеше да е театрално неграмотна. Мъкнете ги поне веднъж месечно, убеждавайки ги с актьорския състав, намалените цени на билетите и суперлативи, които сте чели за постановката. Правите такава реклама на представлението, че няма как някой да ви откаже. Приятелите ви винаги се обръщат към вас за мнение, щом става въпрос за театър.

Не се притеснявайте, ако откриете себе си в някоя от точките. Пристрастяването към театъра няма да доведе до сериозни проблеми. Единственият пострадал може да е само портфейлът ви. 🙂