10 от най-ужасяващите циркови инцидента в историята (1 част)

0
0

Циркът е едно от най-обичаните изкуства. Акробатика, диви животни, клоуни, зрелищни спектакли, които радват малки и интригуват големи. Въпреки това животът на един цирков артист никак не е лесен. Миналото свидетелства за това с няколко циркови инцидента, които ще останат в историята:

10. Слонът Мери

На 12 септември 1912 г. слонът Мери сгазва своя треньор до смърт. Има различни разкази за това, което е довело до нападението – че треньорът  Ред Елдридж е наказвал животното с пръчка и я е ядосал, до предположението, че просто е била отегчена.

След инцидента хората от Кингспорт, Тенеси искат възмездие – слонът Мери да бъде обесен. На 13 септември се събират над 2 500 души (предимно деца), за да видят екзекуцията на животното. Окачено е на индустриален кран, чиято верига обаче се чупи, но вторият опит, с по-здрава такава, се оказва успешен.

9. Деси Еспаня (Деспина Кехайова) е българска циркова актриса. 

Родена е в семейството на цирковите артисти от трупа „Кехайови“ Ана и Георги. През 1991 г. влиза в книгата на рекордите на Гинес със завъртане около тялото си на 102 обръча. С трупа „Кехайови“ е носителка на наградата „Сребърен клоун“ от фестивала в Монте Карло през 1987 г.

За съжаление технически проблем слага край на кариерата ѝ през 2014 г. Загива при изпълнението на акробатичен номер с шалове, падайки от тридесет метра.

8. Лъвът в нападение

През 1872 г. Масарти (Томас МакКарте) изпълнява номер в Болтън, Англия. По неизвестна причина го атакува лъв на име Тиран. Към него се присъединяват и останалите три лъва, намиращи се на сцената. Масарти е осакатен пред стотици свидетели.

7. Авария в трапец механизма

Въздушният номер с трапец е един от най-опасните циркови номера. Изисква голяма сила и гъвкавост. Цялото обучение и подготовка обаче не могат да предотвратят механична повреда. През 1872 г. артистите Фред Лазел и Били Милсън се разбиват в земята, когато техният трапец механизъм не успява да ги задържи. Двамата са ранени, но за щастие оцеляват.

6. Чернокожи циркови работници 

Историята идва от тъмна глава на американската история. На 14 юни през 1920 г. в Дюлут, Минесота пристига цирк. Деветнадесетгодишната Ирин Тускън и осемнайсетгодишният Джеймс Съливан наблюдават афро-американски циркови работници, които зареждат цирковите вагони. По-късно същата нощ, Тускън твърди, че шест от тези циркови служители са я изнасилили.

Duluth-lynching-postcardПолицията бързо ги арестува, а малко след това се събира кръвожадна тълпа от около 10 000 души. Елиас Клейтън, Елмър Джаксън и Исак Макхие са обявени за виновни в изнасилване, но събралите се хора собственоръчно наказва мъжете, като ги линчува вързани на стълб на пътя.

5. Летящото цирково семейство…. 

За него и още 5 исторически циркови инцидента ще научите във втора част на материала ни – coming soon.

P.S. Ако искате да станете час от магията на съвременното цирково изкуство, вижте тук: https://www.facebook.com/CircusAcademySofia/

Източник: www.listverse.com