10 интересни факта за театъра

0
0

Ние от екипа на LoveTheater.bg наистина обичаме театъра и затова винаги искаме да го опознаваме от всички негови страни. Понеже вярваме в споделянето на нашата любов с вас, решихме да разкажем за някой от нещата, които знаем за любимото ни изкуство.

1. Театърът в древна Гърция се заражда по време на религиозните церемонии в чест на Дионис.  Началото се води от дитирамба – религиозен химн, при който се танцува и пее в чест на бога на виното и плодородието.

2. Думата „трагедия“ идва от гръцкия израз „козя песен“ – мъжете, които са изпълнявали дитирамбите, са били облечени в кози кожи.

3. „Tеатър“ идва от гръцки глагол, означаващ „да гледаш“ и от самата арена, на която се е случвал театралният празник – театрон („място за гледане“).

4. Древните гърци са тропали с крака, вместо да ръкопляскат.

5. Световният ден на театъра се провежда на 27 март всяка година от 1962 г. насам. Тогава 27 март е бил денят на откриването на сезона на „Театър на нациите“ в Париж.

6. Най-дългото непрекъсвано драматично изпълнение е 23 часа 33 минути и 54 секунди в в Ню Джърси, САЩ, на 27 юли, 2010. Пиесата е „Плешивата певица“ от Йожен Йонеско. За нея се твърди, че е абсолютно безсмислена и безсюжетна.

7. Много от принципите и сюжетите на Античния театър са пренесени през вековете и се използват от творците и до ден днешен. Един от най-ярките примери е „Комедия от грешки“ на Уилям Шекспир – пиесата повтаря, развива и обогатява „Менехмите“ на Плавт.

8. Според Аристотел сюжетът е най-важната съставка за драматичното изпълнение.

9.  Walt Disney World Флорида има рекордните 1,2 милиона костюми в театралните си гардероби.

10. Най-старата пиеса в наличност е „Персите“ на Есхил, написана през 472 г. пр. Хр.