10 интересни факта за кабаре „Мулен Руж”

0
0

Дори и след повече от 125 години, кабаре „Мулен Руж” не спира да ни очарова с пищните си спектакли и невероятен професионализъм. Не случайно прочутото френско кабаре е една от емблемите на Париж и модел за сценично изкуство в цял свят. С какво още може да ви впечатли „Мулен Руж”, можете да прочетете в специално подбраните 10 любопитни факта.

  1. Старо, колкото… Айфеловата кула

Едно от най-известните кабарета в света е открито на 6 октомври 1889 г. по време на първото Световно изложение в Париж. На него е открита и самата Айфелова кула. Така че можем да кажем, че са си набори. 🙂

  1. Нека бъде светлина

Точно така, „Мулен Руж” е първата сграда в Париж, която има електрическо захранване. Тя е построена по дизайн на Адолф Леон Уилет. Благодарение на разпознаваемия си цвят и осветената фасада, сградата се превръща в една от емблемите на Париж.

  1. Първият дворец на жената

Испанският бизнесмен Джоузеф Олер и неговият приятел Чарлс Зидлер решават да изградят кабаре „Мулен Руж” като храм на „жената, танца и кан-кана”. Името на прочутото кабаре идва от френското „Le Premier Palais des Femmes” или „Първият дворец на жената”. Ако се чудите защо точно това име, причината е, че на всяко представление на сцената излизат най-красивите жени на света.

 

Moulin Rouge

  1. Мерки на модел

Всяка година се правят кастинги за танцьорки в „Мулен Руж”, но малко момичета могат да покрият изискванията. Кандидатките трябва да са високи 1,75-1,80 м, обръща се специално внимание на силуета, цялостната физика и най-вече на дългите крака.

  1. Кан-кан

Чуем ли името на този танц, първите ни асоциации са пищни рокли, красиви момичета и невероятно весела мелодия, която всеки може да затананика. Кан-кан е прелъстителен танц, изпълняван от френски куртизанки. Те били облечени в пищни рокли, които размятали на всички посоки, показвайки дългите си крака, което се смятало за доста сексуално по онова време. Музиката е на Офенбах. Името на танца дава англичанинът Чарлз Мортън, който през 19 в. го нарича „френч кан-кан”.

Момичетата на Дорис

  1. Момичетата на Дорис

Дорис Хюг е хореограф на трупата на „Мулен Руж” от 1957 г. Благодарение на нея „Мулен Руж” се превръща в истинско кабаре, а Момичетата на Дорис представят невероятно пищни спектакли. Всяка година правят и турне из различни държави. Дорис Хюг почива малко преди отбелязването на 125-ата годишнина на кабарето.

  1. В „Рекордите на Гинес”

Единствено „Мулен Руж” може да създаде свой собствен рекорд и след това да го подобри. Рекордът е поставен от танцьорите на кабарето, които в ритъма на кан-кан повдигат своите крака 29 пъти за 30 секунди. На 125-ата годишнина на „Мулен Руж” рекордът е подобрен – 30 повдигания за 30 сек. Това се казват танцьорски умения.

Част от Рекордите на Гинес

  1. Звезди

В „Мулен Руж” са пели множество известни изпълнители като Едит Пиаф, Жан Габен, Франк Синатра, Лайза Минели, Елтън Джон и др. В кабарето има и българско участие в лицето на известната балерина Фео Мустакова.

  1. Зрители

С основание „Мулен Руж” е смятано за най-известното кабаре в света. Всяка година през него преминават 600 000 зрители. От тях половината са французи, а останалите чужденци – главно американци, руснаци, китайци. Всяка вечер на сцената на „Мулен Руж” се играят по две представления, като залата винаги е пълна. Билетът за вход, който зрителите трябва да платят, е 100 евро, но публика никога не липсва.

  1. Шампанско на корем

В „Мулен Руж” всяка година се изпиват над 240 000 бутилки шампанско. Това превръща кабарето в един от най-големите клиенти в света на пенливата напитка.

За да се насладите на магията на мюзикъла „Мулен Руж”, можете да посетите един от двата спектакъла на открито в Пловдив или Варна. Повече за събитията можете да научите от тук.