LOGO

'

От комичното към трагичното в „Декамерон“

От комичното към трагичното в „Декамерон“ От комичното към трагичното в „Декамерон“ Full view

Във Флоренция върлува чума. Седем жени и трима мъже напускат града и се опитват да забравят ужаса от смъртта, спомняйки си красиви дни от миналото. В продължение на няколко дни всеки от тях разказва по една случка.

dekameron2
Снимка: Театър „Българска армия“

Освен шедьовър в литературата „Декамерон“ се оказа не по-малко завладяващ на сцената на Tеатър „Българска армия“. Срещата ми с това представление, поставено върху шест от възможните сто новели на Джовани Бокачо, може да се определи като взривяваща.Неподготвен си за разтърсващата сила на емоциите и мислите, които поражда. Отдаваш му се с широко отворени очи, искаш още и още остроумни разкази и комични ситуации. Прдставлението е плод на изкривения морал на поквареното общество, чийто нагон пропуква устоите. Осмиват се различни социални групи и типажи, като фалшивата преданост на духовните лица, поддали се на изкушението.

Силното присъствие на еротичното се пречупва през призмата на комичното. Усещаш, че не можеш да овладееш смеха си, но изневиделица „Декамерон“ те зашлевява от комично към трагично и ти показва, че любовта не е само страст и грях, а движеща сила, за която си струва да живееш и умреш. За да обичаш, трябва да имаш сили да защитаваш правото си на любов, показано в сблъсъка между позволеното и непозволеното.

Излизаш от салона с обострени сетива. За страстта, любовта и морала.

BIG13802750061Dekameron

Автор: Джовани Бокачо

Режисьор: Диана Добрева

Сценография и костюми: Нина Пашова

Музика:Петя Диманова

Хореография: Татяна Соколова

Участват: Анастасия Ингилизова, Ангел Генов, Антоанета Добрева – Нети, Диана Добрева, Борислава Костадинова (гост), Веселин Анчев, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Екатерина Стоянова, Иван Радоев, Милен Миланов, Мирослав Косев, Радина Кърджилова, Мимоза Базова, Стефка Янорова, Тигран Торосян

Written by Деница Димитрова

Leave a comment