LOGO

'

Нов театър НДК посвещават месец януари на българската драматургия

Нов театър НДК посвещават месец януари на българската драматургия Януари – фестивал на българската драматургия Full view

Помните ли думите на Йордан Радичков, че януари е „най-българският от всички месеци, когато на всяка порта стърчи по една сврака, а вълци прокарват сватбарски пъртини“? Дори ние да сме ги забравили, Нов театър НДК приемат за своя мисия да съживят словата на родните автори с първото издание на Януари – Фестивал на българската драматургия.

В периода между 12 и 30 януари в салона на Нов театър НДК видим цели 11 заглавия, традиционно част от репертоара на Народния театър, Театър 199, Сатиричния театър, Сливенския драматичен театър, Разградския драматичен театър и други. Сред авторите на пиесите срещаме класици като Иван Вазов и Валери Петров, редом до съвременни драматурзи като Елена Алексиева и Алек Попов.

Направо ни се завива свят от високата концентрация на качествени представления, събрани по време на фестивала. Ще използваме шанса да запълним някои почти непростими пропуски в театралните си посещения като например „Мадам Мишима“, обиращ награди навред. От друга страна гостуващите представления като „Изкушение“ по Елин Пелин и „Епопея на забравените“ по текстове на Вазов и Захари Стоянов на ДТ „Стефан Киров“ – Сливен също са задължителни. Колкото до „Опакометаморфози“ и „Живак„, за тях заявяваме от първо лице, че заслужават да бъдат гледани отново и отново.

Пълната програма на фестивала можете да откриете тук. Билети могат да бъдат закупени от Ticketportal и Билетен център НДК.

Written by Елена Райнова

Елена обича да открива непознати светове без значение дали са скрити в сумрака на театралния салон или в причудливите форми на облаците. Животът й е пъстра смесица от антропология, пътешествия, йога, котки и розе.

Leave a comment